Složení:
voda, ječný slad, ječné vločky, chmelové produkty
O pivovaru:
Pivovar Guinness byl založený v roce 1752 Arthurem Guinnessem v Leixlipu v irském okresu Kildare, nicméně už po sedmi letech se přesunul do Dublinu poblíž St. James Gate, kde zůstal dodnes. Hlavními dvěmi pivy této značky jsou Guinnes Original a Extra Stout. Vychází z receptury porteru, vynalezené Arthurem Guinnessem II. v roce 1801. Guinness se stal po celém světě známým už v 19. století, kdy svá piva vyvážel dokonce až na Nový Zéland. Rozhodně doporučujeme navštívit jejich Storehouse v Dublinu, kde se dozvíte úplně nejvíc o 250leté historii pivovaru. Guinness byl po nejdelší dobu jediným dostupným dusíkem syceným pivem (nitro, nitrogenace).
Co je nitro pivo?
Nitro piva používají pro sycení směs přibližně 70 % dusíku a 30 % oxidu uhličitého. Použití dusíku v pivu vyvolá jedinečnou reakci. Po nalití se zdá, že se bublinky dusíku pohybují dolů do piva, tento jev se označuje jako kaskádování. Dusík navíc dodá pivu jedinečnou strukturu krémové husté pěny, otupuje částečně hořkost a sladové chutě jsou výraznější, plnější. Nitrogenace se většinou používá pro tmavá piva, kde se hutnější chuť v ústech dobře snoubí s chutí tmavého piva. Prvním pivem syceným dusíkem, které jste si u nás mohli pořídit, byl Guinness. Způsob nalévání: plechovku nebo láhev lehce protřepat, otevřít a rychle otočit celé pivo dnem vzhůru rovnou do sklenice (ne po skle).